fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

“Запеклий ворог Путіна”: стало відомо, хто стане головним дипломатом ЄС замість Борреля

Лідери ЄС на саміті в Брюсселі погодилися затвердити кандидатуру Урсули фон дер Ляєн на другий термін президента Європейської комісії. Остаточно її ще має затвердити Європарламент.
Про це повідомляє The Guardian.
Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас стане головним дипломатом ЄС, представляючи блок на світовій арені протягом наступних п’яти років.
На посаді верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки вона замінить Жозепа Борреля.
Як пише “Радіо Свобода”, естонка Кая Каллас – яструб, настільки хижий щодо Росії, що Москва оголосила її в розшук.
Глибока неприязнь Каллас до Кремля зробила її, принаймні в очах західних країн-членів, непридатною для посади генерального секретаря НАТО, на яку вона також балотувалася.
Дехто висловлює сумнів, що Каллас вдасться керувати дипломатичним корпусом ЄС, зважаючи на відвертий характер.
Однак, останніми місяцями вона пом’якшила свій тон, особливо з огляду на майбутню роботу, але з іншого боку, і Жозеп Боррель часто потрапляв у халепу, відходячи від загальної лінії та висловлюючи думки, які більше відображали його рідну Іспанію, ніж Брюссель, зокрема щодо війни в Газі та критики Ізраїлю.
Колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта був обраний президентом Європейської ради, якому тепер доведеться укладати компроміси для спільних рішень 27 голів держав і урядів ЄС.
Його повноваження починаються 1 грудня.
Наприкінці саміту ЄС прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск написав у Twitter: “Кая, Урсула та Антоніу погодилися. Плани оборони прийняті. Задоволення. Для Польщі та для Європи”.
Шлях фон дер Ляєн до другого п’ятирічного терміну ще не є даністю: вона має завоювати більшість голосів із 720 депутатів Європейського парламенту, які, як очікується, проголосують за це рішення наступного місяця.
Європейський парламент також має затвердити весь склад комісії, до якого входить і Каллас, на наступному голосуванні восени 2024 року.
Нагадаємо, Україна у четвер, 27 червня, підписала угоду про гарантії безпеки з Естонією. У документі вказано, що Естонія надасть Україні оборонну допомогу на суму понад 100 млн євро цього року та продовжить підтримку протягом наступних десяти років. Естонський уряд виділятиме щонайменше 0,25% ВВП щороку впродовж 2024-2027 років на військову підтримку України, ставши першою країною, яка запропонувала такий відсоток у двосторонніх безпекових угодах.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post “Запеклий ворог Путіна”: стало відомо, хто стане головним дипломатом ЄС замість Борреля appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією