fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Російські війська повернули собі ініціативу на фронті – ISW

Російські війська знову здобули ініціативу на фронті війни в Україні і можуть проводити наступальні операції за власним розсудом, доки вони зберігатимуть цю ініціативу.
Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).
У своєму аналітичному звіті ISW підкреслює, що заява президента України Володимира Зеленського про можливий новий наступ Росії, який, за його словами, може початися наприкінці травня або на початку літа 2024 року, відповідає їхній оцінці про те, що російські війська знову здобули ініціативу.
Згідно з аналітичним звітом, ISW продовжує вважати, що Росія, ймовірно, зможе визначати час, місце і масштаб майбутніх наступальних операцій в Україні, якщо Україна буде проводити активну оборону, таким чином, віддаючи стратегічну ініціативу Росії.
Аналітики підкреслюють, що російські війська матимуть можливість маневрувати концентрацією резервів і визначати розподіл ресурсів, що змусить Україну приймати оборонні заходи доти, доки Росія утримуватиме стратегічну ініціативу.
Проте, зазначає ISW, українські війська можуть перешкодити Росії у здійсненні цих можливостей, якщо вони матимуть достатні ресурси, щоб протистояти російській ініціативі і самостійно проводити наступальні операції у 2024 році.
Раніше Зеленський під час пресконференції на форумі “Україна. Рік 2024” відзначив, що Україна очікує періоду політичних і фінансових турбулентностей у березні-квітні, а також попередив про можливий контрнаступ Росії та підготовку Збройних сил України до боротьби.

Уроки Авдіївки: у Міноборони окреслили ключові потреби української армії

Нагадаємо, з метою уникнення оточення та збереження життя військових, командування Сил оборони України ухвалило рішення про виведення підрозділів з Авдіївки й переходу до оборони на більш вигідних рубежах. Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення про відступ є правильним, оскільки допоможе уникнути оточення українських військ.
Станом на 13:00 17 лютого операція щодо перегрупування військ з Авдіївки триває. Бійці ЗСУ кажуть, що це було правильне і логічне рішення, однак надзвичайно складне в реалізації.
Водночас командувач Таврійського напрямку бригадний генерал Олександр Тарнавський повідомив, що вихід українських військових з Авдіївки відбувався відповідно до плану. Але на завершальному етапі деяка кількість бійців потрапила у ворожий полон.
Як повідомляв “Прямий”, за весь період спроб захопити Авдіївку, що у Донецькій області, Росія втратила 400 танків, бойових машин піхоти та іншої техніки, а також, ймовірно, тисячі осіб особового складу.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Російські війська повернули собі ініціативу на фронті – ISW appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією