fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Маск передав під контроль Пентагону частину супутникової мережі Starlink – ЗМІ

Власник Tesla та SpaceX бізнесмен Ілон Маск передав контроль над частиною супутникової мережі Starlink під юрисдикцію міністерства оборони США.
Про це повідомляє видання The Washington Post.
Біограф Ілона Маска Волтер Айзексон повідомив, що Маск бажав відмежуватися від вторгнення Росії на територію України, побоюючись, що використання технологій компанії SpaceX може призвести до ядерної війни.
“Ілон Маск сказав: “Чому я на цій війні? Я створив Starlink, щоб люди могли відпочити, подивитися фільми на Netflix і пограти у відеоігри. Я не хотів створити щось, що могло б спричинити ядерну війну”, — розповів письменник
Зазначається, що Маск спілкувався з цього приводу із радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном та головою Об’єднаного комітету начальників штабів Марком Міллі, так після цього бізнесмен вирішив передати повний контроль над певною кількістю обладнання Starlink та послугами супутникової мережі військовим Сполучених Штатів.
“Він не контролює геозони й умови використання”, — додав Айзексон.

Раніше повідомлялося, що засновник компаній SpaceX та власник соцмережі Twitter Ілон Маск відмовив Збройним силам України у проханні увімкнути Starlink у районі Криму. Доступ до Starlink також коливався у міру зміни лінії фронту. Дані, які вивчили журналісти, показують, що робота сервісу обмежувалася зонами, які утримувала Україна, а на територіях, які вона хотіла відбити, систему було вимкнено. Через це у ЗСУ виникли проблеми зі зв’язком під час звільнення Херсона, але після звільнення сервіс швидко підключили.
Нагадаємо, система супутникового зв’язку Starlink продовжує роботу на лінії фронту в Україні, втім засновник компанії SpaceX Ілон Маск побоюється “ескалації конфлікту”.
Слід зазначити, що президент і головний операційний директор SpaceX Гвінн Шотвелл заявив, що використання українськими військовими служби інтернет-зв’язку Starlink як системи озброєння у війні з Росією було тим, чого компанія не передбачала і не погоджувала.
Однак на початку лютого проблем з роботою терміналів Starlink не спостерігається. Хоча напередодні компанія SpaceX оголосила, що обмежила для українських військових можливість використовувати супутниковий інтернет Starlink для керування дронами в зоні бойових дій.
Раніше компанія SpaceX повідомила Міністерству оборони США про подальшу неможливість оплачувати роботу системи супутникового зв’язку Starlink в Україні. З огляду на це в Пентагоні не відкидали залучення для роботи в Україні інших операторів супутникового зв’язку зі станціями Starlink, а не лише компанію SpaceX. Однак згодом Маск вирішив не вимикати Україну від безплатного користування Starlink.

Поділитися цією публікацією