fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Обмін розвідданими відсутній: НАТО не довіряє український владі після скандалу з “вагнерівцями” – Єлісєєв

Чинна влада втратила довіру НАТО, зокрема, після скандалу навколо “вагнергейту”, про що свідчить відсутність обміну сателітними або супутниковими матеріалами між Україною та іноземними партнерами.
Таку думку в етері “Прямого” озвучив дипломат, представник України при Європейському Союзі у 2010-2015 роках Костянтин Єлісєєв.
“У попередні роки, зокрема з початку російської агресії у 2014 році, у нас з нашими іноземними партнерами, передусім зі США та країнами-членами Альянсу склались досить довірливі стосунки. І дійшло до того, що нам регулярно передавали фотознімки, фотографії, супутникові відео, де показували концентрацію, розміщення і пересування російських окупаційних сил не лише на території України, а й вздовж кордону”, – розповів експерт.
Він уточнив, що це відбувалося “в певному утаємниченому режимі” і за домовленості П’ятого Президента Петра Порошенка з керівництвом НАТО.

“І, звичайно, у нас були укладені відповідні домовленості з цього приводу. І це для нас був дуже потужний інструмент для того, щоб планувати певні операції і планувати, як надавати відсіч планам Кремля”

Костянтин Єлісєєв

“Наскільки я розумію, той факт, що в той момент, коли директор ЦРУ їде до Москви і попереджає Путіна про небезпеку та застерігає від занадто концентрації російських військ, в той час, коли всі провідні іноземні видання, західні видання пишуть про те, що йде небезпечна концентрація російських військ, коли наші партнери по НАТО збираються на рівні послів, їх брифують, показують фото російських окупаційних військ і російських Збройних сил, а на цьому фоні українська влада не лише заспокоює, але й, що більше обурює наших партнерів, каже, що це якась свідома дезінформація, – звичайно, від цього наші партнери лише дивуються і від цього довіра між українською владою і партнерами не посилюється”, – зазначив Єлісєєв.

“Оскільки є такі розбіжності, значить станом на зараз немає обміну такими сателітними або супутниковими матеріалами між українською владою та іноземними партнерами. І однією з причин може бути саме те, що, напевно, наші західні партнери підозрюють, що в керівництві є “кріт”, який працює на російські структури. За прикладом далеко ходити не треба. Яскравий і наочний приклад – це “вагнергейт”, зрив операції “вагнерівців”

Костянтин Єлісєєв

“До речі, я із задоволенням, власне, як і наші західні партнери, чекаю на оприлюднення певних нюансів і деталей цього “вагнергейту”. Я думаю, що це може стати холодним душем для певних людей в керівництві нашої держави”, – резюмував дипломат.

Розслідування у справі “Вагнергейту”: у Bellingcat розповіли деталі

Нагадаємо, в той час, як президент Володимир Зеленський називав можливість ескалації на Донбасі істерикою ЗМІ та експертів, США на офіційному рівні вже говорили ймовірність погіршення ситуації на українському кордоні. Це свідчить про відсутність довіри американської сторони до чинної влади в Україні.
Нагадаємо, президент Володимир Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера”, однак назвав її “ідеєю інших країн”.
Відомо, що у Зеленського просили британську розвідку МІ-6 зупинити вихід фільму про “вагнерівців”.
Своєю чергою секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що жодного документа про зірвану спецоперацію щодо “вагнерівців” в РНБО немає.
Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що в Офісі президента починають розуміти масштаби наслідків від провалу спецоперації щодо “вагнерівців”
Раніше Юрія Бутусова та Яніну Соколову викликали на допит до ДБР через справу “вагнерівців”.
Також Володимир Ар’єв повідомив, що “Європейська Солідарність” має неспростовні докази, що Офіс президента зірвав спецоперацію щодо “вагнерівців”. У зв’язку з цим фракція вимагає створити Тимчасову слідчу комісію.
Крім того, головний редактор сайту “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов заявив, що затримання “вагнерівців” мало бути українською операцією, яка зірвалась після доповіді в Офісі президента Володимира Зеленського.

Наступного тижня Bellingcat оприлюднить фільм-розслідування щодо “вагнергейту”

Як відомо, 14 вересня скасували засідання ТСК “слуг” з розслідування справи “вагнерівців”. За десять хвилин до прибуття одного з головних свідків — ексголови ГУР Міноборони Василя Бурби — зник кворум.
До слова, народних депутатів від фракцій “Європейська Солідарність” і “Голос” не допустили на засідання Тимчасової слідчої комісії “слуг” щодо справи “вагнерівців”, попри те, що вони мають повний доступ до закритої інформації та право бути присутніми під час засідань.
Водночас в Офісі президента Володимира Зеленського вважають, що свідчення джерел, на яких будується матеріал CNN про операцію з “вагнерівцями”, ненадійні, а самі дані нічим не відрізняються від тих, що були викладені у “Комсомольській правді” 2020 року.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Обмін розвідданими відсутній: НАТО не довіряє український владі після скандалу з “вагнерівцями” – Єлісєєв appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією