fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Розслідування у справі “Вагнергейту”: у Bellingcat розповіли деталі

Наступного тижня міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднить фільм про зрив спецоперації із затримання у Мінську бойовиків приватної військової компанії “Вагнера”. Розслідування налічує понад 11 тисяч слів.
Про це йдеться у Twitter групи міжнародних розслідувачів.
Зазначається, що розслідування ґрунтується на інтерв’ю з особами, які брали участь в операції, величезній кількості задокументованих доказів (включно з аудіо, відео та фотографіями) та перевірці заяв з відкритих джерел.

Державна зрада? Чи стане “вагнергейт” приводом для імпічменту Зеленського 

“Розслідування, яке буде опубліковано на початку наступного тижня, є результатом інтенсивних зусиль нашої слідчої групи на чолі з Христо Грозєвим, і є найбільш детальним аналізом невдалої розвідувальної операції, яка призвела до арешту 33 найманців у Білорусі у 2020 році”, – йдеться у повідомленні.
Звіт міститиме багато інформації та доказів, які можна порівняти із заявами президента України та його команди, зазначили у Bellingcat.

Bellingcat’s “Wagnergate” investigation is over 11,000 words long, and is based on interviews with individuals involved with the operation, a massive amount of documentary evidence (including audio, video, and photos), and open source verification of claims.
— Bellingcat (@bellingcat) November 14, 2021

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера”, однак назвав її “ідеєю інших країн”.
Відомо, що у Зеленського просили британську розвідку МІ-6 зупинити вихід фільму про “вагнерівців”.
Своєю чергою секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що жодного документа про зірвану спецоперацію щодо “вагнерівців” в РНБО немає.
Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що в Офісі президента починають розуміти масштаби наслідків від провалу спецоперації щодо “вагнерівців”
Раніше Юрія Бутусова та Яніну Соколову викликали на допит до ДБР через справу “вагнерівців”.
Також Володимир Ар’єв повідомив, що “Європейська Солідарність” має неспростовні докази, що Офіс президента зірвав спецоперацію щодо “вагнерівців”. У зв’язку з цим фракція вимагає створити Тимчасову слідчу комісію.
Крім того, головний редактор сайту “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов заявив, що затримання “вагнерівців” мало бути українською операцією, яка зірвалась після доповіді в Офісі президента Володимира Зеленського.
Як відомо, 14 вересня скасували засідання ТСК “слуг” з розслідування справи “вагнерівців”. За десять хвилин до прибуття одного з головних свідків — ексголови ГУР Міноборони Василя Бурби — зник кворум.
До слова, народних депутатів від фракцій “Європейська Солідарність” і “Голос” не допустили на засідання Тимчасової слідчої комісії “слуг” щодо справи “вагнерівців”, попри те, що вони мають повний доступ до закритої інформації та право бути присутніми під час засідань.
Водночас в Офісі президента Володимира Зеленського вважають, що свідчення джерел, на яких будується матеріал CNN про операцію з “вагнерівцями”, ненадійні, а самі дані нічим не відрізняються від тих, що були викладені у “Комсомольській правді” 2020 року.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Розслідування у справі “Вагнергейту”: у Bellingcat розповіли деталі appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією