fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Наступного тижня Bellingcat оприлюднить фільм-розслідування щодо “вагнергейту”

Наступного тижня міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднить фільм про зрив спецоперації із затримання у Мінську бойовиків приватної військової компанії “Вагнера”, до якої, за даними українських журналістів, причетна українська влада.
Про це у Bellingcat розповіли на своїй сторінці у Twitter.
“На початку наступного тижня буде опубліковано наш довгоочікуваний звіт “Вагнергейт”, в якому детально описується, що призвело до арешту 33 підозрюваних російських найманців у Білорусі у липні 2020 року”, – йдеться у дописі.

Early next week our long awaited “Wagnergate” report will be published, providing details of what led to the arrest of 33 suspected Russian mercenaries in Belarus in July 2020.
— Bellingcat (@bellingcat) November 13, 2021

Зазначимо, що про фільм стало відомо ще  2 грудні 2020 року. Першу частину фільму (інтерв’ю та фактаж розслідування) мали опублікувати ще у лютому 2021 року, а премʼєру самого фільму “довгого та якісного” якраз планували на осінь.
Нагадаємо, президент Володимир Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера”, однак назвав її “ідеєю інших країн”.
Відомо, що у Зеленського просили британську розвідку МІ-6 зупинити вихід фільму про “вагнерівців”.

Державна зрада? Чи стане “вагнергейт” приводом для імпічменту Зеленського 

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що жодного документа про зірвану спецоперацію щодо “вагнерівців” в РНБО немає.
Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що в Офісі президента починають розуміти масштаби наслідків від провалу спецоперації щодо “вагнерівців”
Раніше Юрія Бутусова та Яніну Соколову викликали на допит до ДБР через справу “вагнерівців”.
Також Володимир Ар’єв повідомив, що “Європейська Солідарність” має неспростовні докази, що Офіс президента зірвав спецоперацію щодо “вагнерівців”. У зв’язку з цим фракція вимагає створити Тимчасову слідчу комісію.

Попри свідчення і докази: чому ТСК заявила, що спецоперації по захопленню “вагнерівців” не було

Крім того, головний редактор сайту “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов заявив, що затримання “вагнерівців” мало бути українською операцією, яка зірвалась після доповіді в Офісі президента Володимира Зеленського.
Читайте також: Помилка або злий умисел: у Bellingcat назвали можливі версії зриву спецоперації по затримці “вагнерівців”.
Як відомо, 14 вересня скасували засідання ТСК “слуг” з розслідування справи “вагнерівців”. За десять хвилин до прибуття одного з головних свідків — ексголови ГУР Міноборони Василя Бурби — зник кворум.
До слова, народних депутатів від фракцій “Європейська Солідарність” і “Голос” не допустили на засідання Тимчасової слідчої комісії “слуг” щодо справи “вагнерівців”, попри те, що вони мають повний доступ до закритої інформації та право бути присутніми під час засідань.
Водночас в Офісі президента Володимира Зеленського вважають, що свідчення джерел, на яких будується матеріал CNN про операцію з “вагнерівцями”, ненадійні, а самі дані нічим не відрізняються від тих, що були викладені у “Комсомольській правді” 2020 року.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Наступного тижня Bellingcat оприлюднить фільм-розслідування щодо “вагнергейту” appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією