fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Понад половина енергоблоків державних ТЕС не працюють через брак вугілля

Станом на ранок 13 листопада 60% потужностей державних тепло електростанцій компанії “Центренерго” не працюють через нестачу вугілля.
Про це свідчать дані диспетчера “Укренерго“.

Словаччина передала Україні електроенергію через аварійне відключення блоків Бурштинської ТЕС

Так через брак вугілля не працює рекордних 14 енергоблоків. Ще 6 наразі на різних стадіях ремонту обладнання. Навантаження несуть всього 3 блоки з 23 державних ТЕС, що становить 10% їхньої потужності. На кожній із 3 державних ТЕС працює по 1 енергоблоку.
При цьому на приватних ТЕС через брак вугілля не працює всього 4 енергоблоки, половина з яких на Луганській ТЕС, яка переведена на економний режим через блокаду постачання вугілля з боку Росії, адже єдиний маршрут постачання вугілля на цю ТЕС проходить територією РФ.

Дані диспетчера Укренерго

Зазначимо, що жовтим кольором у таблиці позначена аварійна заявка, неможливість роботи по причині відсутності палива.
Нагадаємо, Білорусь відновила експорт електроенергії в Україну. З 6 листопада електроенергія почала надходити в українську енергосистему.

“Зелена” енергокриза: чи повернеться Україна до залежності від російського газу й вугілля 

Раніше Білорусь у рамках договору про надання аварійної допомоги розпочала постачання електроенергії в Україну. 
До того ж в Україні наразі майже у четверо менше запасів вугілля, аніж має бути за графіком Міністерства енергетики.
Нагадаємо, як розповів глава Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у робочому чаті, в Україні можливі відключення електроенергії, адже наразі запаси вугілля в декілька разів менші від державних потреб.
Як станом на 10 листопада 2021 року запаси вугілля та складах теплоелектростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ) становили 447,9 тисячі тонн. Це на 310,4 тисячі тонн менше за гарантовані запаси – технічно необхідний мінімум і на 2 мільйони тонн нижче за планові запаси, які затвердило Міністерство енергетики України.
Між тим, як зазначають експерти “Європейського інституту”, українська енергетика стає усе більш залежною від імпорту. Так, лише протягом майбутнього опалювального сезону країні необхідно  імпортувати приблизно 3,5 мільйони тонн енергетичного вугілля. При цьому скорочується активне видобування в українських копальнях.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Понад половина енергоблоків державних ТЕС не працюють через брак вугілля appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією