fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Перемогти Газпром. Які Україна має шанси перейти до перевезення водню, і що для цього потрібно зробити

Фото - vue.gov.ua

До 2050 року ринок водневої енергетики в Європі приноситиме 2,2 трильйона євро на рік. Через різке підвищення цін на імпортний газ, виробництво електроенергії на газових електростанціях Британії стало втричі дорожчим, ніж на вітряних електростанціях і вдвічі дорожчим, ніж виробництво на СЕС.

В той же час, ціни на «екологічну» електроенергію й надалі знижуватимуться зі зростанням кількості екологічно чистих енергетичних установок, пише Репкін. Також він робить увагу на те, що капітальні та експлуатаційні витрати на відновлювані джерела енергії значно нижчі, ніж у традиційних видів палива.

«Передбачається розвиток системи трубопроводів для транспортування водню. Найдешевший спосіб – це заміна трубопроводів. Вартість переоснащення оцінюється в 10-30% від ціни прокладання нових труб», – зазначає автор колонки.

Зазначається, що збереження ГТС залежить лише від директорів таких компаній. У такому разі компанії або самі починають уживати реальні заходи щодо адаптації ГТС до транспортування водню, або продовжують виводити з ладу частину ГТС через скорочення транзиту.

” Або бізнес знайде способи щодо будування приватних мереж, у тому числі на міжнародних з’єднаннях”, – зазначає Репкін.

Водночас, він говорить, що за офіційними даними Оператор ГТС України не почав фінансування цього напряму. При цьому Репкін зазначає, що в Україну вже завезено макети труби для транспортування чистого водню та розглядається питання створення такого виробництва.

Чи може український водень стати на заміну російському газу?

Як зазначає Репкін, Україна має великі можливості для виробництва водню за допомогою відновлюваних джерел енергії. Крім того, за оцінками експертів, Україна є другою країною в Європі щодо потенціалу поновлюваної енергетики.

Також експерт робить припущення, що у березні цього року уряд зробив так звану дорожню карту для виробництва та використання водню в Україні.

По суті, це унікальний план дій щодо енергетичної трансформації сфер енергетики, промисловості та транспорту, пише Репкін.

За даними Goldman Sachs, до 2050 року ринок водневої енергетики в Європі вироблятиме 2,2 трильйона євро на рік. З цієї нагоди, вважає Репкін, потреба європейських країн у російському газі може просто відпасти.

Поділитися цією публікацією