fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Після провалу спецоперації “вагнерівців” міжнародні партнери перестали довіряти владі Зеленського – Турчинов

Після зриву спецоперації щодо затримання “вагнерівців” міжнародні партнери не довіряють секретні розвідувальні дані представникам влади президента України Володимира Зеленського.
Про це заявив на брифінгу заявив Секретар РНБО (2014-2019 р.), керівник Центрального штабу “Європейської Солідарності” Олександр Турчинов.
“До 2019 року у нас була дуже активна співпраця на рівні спецслужб України і наших партнерів. Завжди така важлива, чутлива інформація доводилась керівництву України, зокрема президенту Порошенку по цим каналам”, – сказав він.
Турчинов зазначив, що тепер міжнародні партнери Україні вимушені застосовувати засоби масової інформації для передачі важливих сигналів.
“Після провалу операції щодо затримання “вагнерівців”, після того, як весь світ дізнався, що саме політичне керівництво зрадило свою країну, скомпрометувавши власні силові структури, безумовно довіра фактично зникла”, – наголосив керівник Центрального штабу “Європейської Солідарності”
“Тепер наші стратегічні партнери повинні інформувати Україну через засоби масової інформації. Це серйозна проблема, тому що довіра не відновлюється за добу чи навіть за рік. Це одна з головних втрат, яку ми понесли завдяки чинному керівництву нашої держави”, – резюмував Турчинов.
«Україна не має власних військових супутників. Ми завжди використовували інформацію, супутникові знімки, іншу військову аналітику, в тому числі щодо розташування російських військ, від наших стратегічних партнерів. І я хочу підкреслити, що ніколи ця інформація не була недостовірною. Ніколи вона не була другорядною. Це було надійне, якісне інформування партнерів. І ми завжди були вдячні за таку допомогу», – переконаний Турчинов.
“Виникає питання – а чому керівництво країни, зокрема президент Зеленський санкціонували у своїх «темниках» таке нахабне ставлення до наших стратегічних партнерів? До інформації, яка в першу чергу повинна турбувати не президента США, не очільника Пентагону – вона в першу чергу повинна турбувати військово-політичне керівництво України. Тому що це загроза для нас”, – наголосив Турчинов.
“Білорусь перетворюється на військовий плацдарм Російської Федерації. Днями Лукашенко заявив, що він відкрив повітряний простір для військової авіації РФ. Підтягування резервів і до наших кордонів, і до кордонів Білорусі створює безпосередню загрозу для безпеки України”, – резюмує Турчинов.
“Чому українське керівництво стало “адвокатами Путіна”? Це повторення ситуації з провалом операції щодо затримання “вагнерівців”. Тоді вони не хотіли дратувати керівництво Росії успішною операцією наших спецслужб. І зараз вони знову бояться дратувати Путіна”, – додав Олександр Турчинов.
Відомо, що протягом останніх тижнів у західних ЗМІ була оприлюднена інформація щодо суттєвого нарощення російських  військ та озброєння біля кордонів з Україною. Про це повідомили видання The Washington Post, Politico, CNN та інші медіа.

“Вагнерівці” могли стати неспростовним доказом проти Путіна в Гаазі і “обмінним фондом” для звільнення наших полонених – Порошенко

Українська влада не визнавала достовірними ці дані і звинувачувала ЗМІ у нагнітанні ситуації.
Нагадаємо, президент Володимир Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера”, однак назвав її “ідеєю інших країн”.
Відомо, що у Зеленського просили британську розвідку МІ-6 зупинити вихід фільму про “вагнерівців”.
Своєю чергою секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що жодного документа про зірвану спецоперацію щодо “вагнерівців” в РНБО немає.
Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що в Офісі президента починають розуміти масштаби наслідків від провалу спецоперації щодо “вагнерівців”.
Раніше Юрія Бутусова та Яніну Соколову викликали на допит до ДБР через справу “вагнерівців”.
Також Володимир Ар’єв повідомив, що “Європейська Солідарність” має неспростовні докази, що Офіс президента зірвав спецоперацію щодо “вагнерівців”. У зв’язку з цим фракція вимагає створити Тимчасову слідчу комісію.
Крім того, головний редактор сайту “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов заявив, що затримання “вагнерівців” мало бути українською операцією, яка зірвалась після доповіді в Офісі президента Володимира Зеленського.
Читайте також: Помилка або злий умисел: у Bellingcat назвали можливі версії зриву спецоперації по затримці “вагнерівців”.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Після провалу спецоперації “вагнерівців” міжнародні партнери перестали довіряти владі Зеленського – Турчинов appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією