fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Розправа над майором Ковальовим: бойового офіцера можуть засудити до семи років за критику Зеленського

9 листопада в Шевченківському районному суді міста Києва розпочався судовий розгляд кримінального провадження проти майора ЗСУ Романа Ковальова, який критикував президента Володимира Зеленського у Facebook, за статтею 402 (“Непокора”) ККУ.
Про це повідомив сам Роман Ковальов на своїй сторінці у Facebook.
“Півтора року слідство збирало матеріали проти мене, навіть стежило за моїм пересуванням, отримувало інформацію за моїм телефонним номером, штучно створювало докази обвинувачення, схиляло свідків до брехливих свідчень і багато іншого. Аж на чотири томи”, — написав він.
Усе через скандальний допис за 14 січня 2020 року, у якому Ковальов розкритикував президента Володимира Зеленського й назвав його “лошарою”. Про публікацію доповів оперативний черговий Командування Сухопутних військ, після чого розпочалося службове розслідування. Майора притягли до дисциплінарної відповідальності й оголосили сувору догану.
Протягом кінця січня — початку лютого 2020 року Ковальов повідомляв про тиск на нього з боку вищого командування. Зокрема, у госпіталі, куди він потрапив після скандалу з доганою, медики не надали достатньої допомоги, спробували підробити дані про самопочуття й хотіли виписати завчасно. Крім того, його намагалися перевести на нижчу посаду, яка не відповідала його реальній підготовці.
Справа проти майора Ковальова є показовою розправою — Бірюков

Зрештою 5 квітня 2020 року майор сам написав рапорт про відставку. Однак звільнили його не за рапортом, а через службову невідповідність. А далі — Ковальова “затягали по судах” за сфабрикованими доказами, як він стверджує.
“Не маю жодних сумнівів, що таку увагу до себе від влади я привернув через свою послідовну патріотичну позицію і боротьбу за права військових не бути рабами, а також за свої запитання до Верховного Головнокомандувача та публікації щодо Іловайської авантюри”, — зазначив Ковальов.
Треба сказати, що між Ковальовим і Зеленським стався ще один публічний конфлікт. У серпні 2019 року майор запитав президента, чому той ухилявся від служби в армії. Це сталося після пам’ятних заходів з нагоди роковин боїв під Іловайськом у Міністерстві оборони.
Навіть якщо Романа Ковальова не ув’язнять, його військова кар’єра вже безповоротно зіпсована. Як відомо, він офіцер ЗСУ з Криму, який 2014 року не зрадив присязі на вірність Україні, брав участь у російсько-українській війні й пройшов Іловайський котел.
Водночас, якщо Ковальов таки виграє суд, то не тільки доведе свою правоту, а й виведе дискусію про права військовослужбовців в Україні на новий рівень.
“З радістю та натхненням приймаю цей виклик долі та з вірою у перемогу вступаю у цей бій”, — підсумував він.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань оголосило підозру в кримінальному провадженні за фактом непокори майору Збройних сил України, ветерану АТО Роману Ковальову. Сам військовий підкреслив, що вважає це кримінальне провадження “надуманим”. Він припустив, що “замовником” справи проти нього може виступати президент України Володимир Зеленський, який так відреагував на його допис з критикою, опублікований в січні 2020 року.
Так, майор Роман Ковальов збирається розкрити подробиці про Збройні сили України за часів Володимира Зеленського під час судового засідання.
The post Розправа над майором Ковальовим: бойового офіцера можуть засудити до семи років за критику Зеленського appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією