fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Інфляція у США вже не за горами: ціни оновили одинадцятирічний рекорд

Фото - simeinyi-budzhet.ua

За минулий місяць оптові ціни у США зросли на 8,6% у річному показнику порівняно з вереснем. Це найвищий ріст цін за 11 років, згідно з даними Міністерства праці.

Рівень інфляції у США

Покажчики цін виробників за місяць піднявся на 0,6%, вище ніж вересневий ріст у 0,5%, тож економіка країни все ще відчуває інфляційний тиск. Варто зазначити, що такий ріст інфляції у річному вимірі також відповідає прогнозам Dow Jones.

Чому інфляція зростає

У Федеральніому резерві США (ФРС) вважають, що підвищення цін зумовлене в першу чергу тимчасовими факторами. Наприклад, розриви в ланцюжках поставок, пов’язані з пандемією.

Зазначимо, що у звіті ФРС визнала, що інфляційний тиск триває довше, ніж вважалося. Минулого тижня центробанк проголосував за скорочення темпів щомісячної купівлі активів.

Як щодо купівлі облігалій?

Економісти Citigroup прогнозують, що ФРС доведеться прискорюватись з заплановими скороченнями купівлі облігацій з 15 мільярдів доларів на місяць до 22,5 мільярдів доларів.

В такому випадку програма кількісного пом’якшення буде повністю припинена до квітня 2022 року. Це дозволить ФРС почати підвищувати ставку, якщо інфляція все ще буде проблемою.

Які категорії подорожчали?

Ціни на товари ростуть інтенсивніше, ніж на послуги: 1,2% та 0,2% відповідно. Ріст цін на товари відповідає за 60% збільшення індексу. Водночас ціни не будівельні роботи виросли на 6,6%. Третина росту індексу – це провина бензину, який подорожчав на 6,7%.

Поділитися цією публікацією