fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Порошенко продає свої телеканали. Що сталося?

Фото - "Європейська солідарність"

П’ятий президент України а також лідер партії «Європейська солідарность» Петро Порошенко оголосив про продаж акцій своїх телеканалів «Прямий» і «5 канал» новому холдингу «Вільні медіа». Про це стало відомо в понеділок, 8 листопада.

Як повідомив «5 канал», медіахолдинг «Вільні медіа», який викупив 100% корпоративних прав у телеканалів «5 канал» та «Прямий», створили журналісти, громадські діячі та опозиційні депутати, які були журналістами. Ні списку співвласників нового медіахолдингу, ні вартості угоди з викупу акцій не розголошують, у заяві телеканалів лише зазначено, що придбання було здійснене «за ринковою ціною» і що угода передбачає розтермінування з виплати покупної ціни.

«Важливо також, що документи угоди прямо передбачають заборону Петру Порошенку будь-яким чином впливати на редакційну політику каналів чи іншим чином здійснювати контроль щодо «Вільних медіа». Нові власники «Вільних медіа» найближчим часом укладуть з каналами угоду про невтручання в редакційну політику», – йдеться у спільній заяві «Прямого» і «5 каналу».

Крім того, телеканали повідомили, що додаткових 10% акцій холдингу відвели під участь трудового колективу медіа, тому трудові колективи стали найбільшим акціонером.

Сам Петро Порошенко прямо пов’язав продпж телеканалів з новим законом про олігархів і назвав цей закон атакою на свободу слова.

«Днями через атаку на свободу слова, яка є справжньою мішенню закону про олігархів, я вимушений був ухвалити рішення про продаж акцій обох донедавна своїх каналів журналістам: теперішнім і колишнім, які працювали на «Прямому» і, звичайно, на 5-му каналі… Частина цих журналістів – народні депутати. Згідно з законом, свої пакети вони передали в управління телеканалам, які об’єдналися у холдинг із символічною назвою «Вільні медіа», – цитує слова Порошенка прес-служба «Європейської солідарності».

Варто нагадати, що офіційним власником телеканал «Прямий» Петро Порошенко став у лютому 2021 року на тлі побоювань про ймовірність запровадження економічних санкцій проти екс-регіонала Володимира Макеєнка, якому формально належав цей телеканал, хоча усі медіаексперти стверджували, що Порошенко був реальним власником цього телеканалу з моменту запуску у 2017 році.

Нагадаємо, що 5 листопада. президент Володимир Зеленський підписав закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті», більше відомий як закон про олігархів. Наступного дня його оприлюднила парламентська газета «Голос України».

Поділитися цією публікацією