fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Європа схвалила щеплення третіми дозами вакцин Pfizer та Moderna. Кому їх можна вводити?

Фото - bbc.com

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендує колоти додаткову «бустерну» дозу вакцин проти COVID-19 від BioNTech/Pfizer та Moderna людям зі значно ослабленою імунною системою.

Про це йдеться на сайті EMA.

Тим, у кого ослаблена імунна система, робити третє щеплення там рекомендують принаймні через 28 днів після другої дози.

У EMA кажуть, що таке рішення ухвалили після того, як дослідження показали, що додаткова доза цих вакцин збільшує здатність виробляти антитіла проти коронавірусу у пацієнтів із пересадженими органами з ослабленою імунною системою. Очікується, що додаткова доза вакцини підвищить захист принаймні у деяких пацієнтів.

Отримати третє щеплення можуть і люди з нормальним станом імунної системи, але щонайменше через 6 місяців після другої дози та від 18 років.

Зокрема, комітет регулятора оцінив дані щодо Comirnaty (вакцина Pfizer). Вони свідчать, що у людей від 18 до 55 років, які через 6 місяців після введення другої дози вакцини отримали ще й третю, підвищувався рівень антитіл.

Наразі в EMA ще оцінюють дані щодо вакцини від Moderna, а результати обіцяють повідомити пізніше.

Що відомо про щеплення бустерними дозами?

Pfizer та BioNTech почали досліджувати можливість введення третьої дози вакцини ще в лютому, щоби краще зрозуміти імунну відповідь проти нових варіантів вірусу. На початку липня вони заявили, що отримали «обнадійливі дані» щодо введення додаткових доз.

Окрім того, про можливість вводити ще одну, «бустерну» дозу вакцини говорили в іншій американській компанії ㅡ Moderna. Таким чином у компанії хочуть протистояти «південноафриканському» (Beta) варіанту коронавірусу. Наскільки додаткове щеплення буде ефективним та безпечним, має перевірити Національний інститут алергії та інфекційних хвороб США.

Ідея введення третьої дози вакцини стає дедалі актуальнішою у країнах, які розпочали свою кампанію щеплень раніше за інших. Зокрема через побоювання поступового зниження імунітету у вакцинованих людей.

Поділитися цією публікацією