fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

У РНБО дали роз’яснення щодо “заборони” Telegram

Національний координаційний центр з кібербезпеки (НКЦК) провів засідання 19 вересня 2024 року, під час якого було обговорено питання використання месенджера Telegram в Україні.
Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Литвиненко заявив, що НКЦК ухвалив рішення рекомендувати обмежити використання Telegram для службового листування на службових пристроях та з службовою метою.
Це рішення носить рекомендаційний характер і стосується тільки службового використання месенджера, але не зачіпає офіційні Telegram-канали органів державної влади, які залишаються функціональними.
Telegram, заснований Павлом і Миколою Дуровими у 2013 році, є популярною платформою для обміну повідомленнями, відомою своєю стійкістю до цензури. Проте його орієнтованість на конфіденційність та можливість створювати великі групи робить його інструментом як для легальних цілей, так і для потенційно небезпечної діяльності, що може становити ризики для кібербезпеки.

Під прицілом спецслужб: Голобуцький розтлумачив потребу заборони Telegram в Україні

Нагадаємо, 20 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання Telegram в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.
Нещодавно керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов назвав Telegram загрозою національній безпеці України. При цьому він наголосив, що хоча технічно закрити Telegram в Україні складно, це все ж можливо.
Слід зазначити, що ще 25 березня цього року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 щодо регулювання роботи Telegram в Україні. Один з його ініціаторів, нардеп від “ЄС” Микола Княжицький, пропонує регулювати в Україні роботу Telegram, який має російське походження. При цьому про блокування месенджера не йдеться.
У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що Telegram не блокує незаконний контент, який може становити загрозу нацбезпеці. Водночас ухвалення згаданого законопроєкту сприятиме забезпеченню реалізації прав на свободу вираження поглядів, захисту національних інтересів України та прав користувачів медіасервісів.
До слова, народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Вікторія Сюмар в етері “Прямого” заявила, що українська влада має або припинити роботу Telegram на території України, або принаймні почати регулювати цей месенджер.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post У РНБО дали роз’яснення щодо “заборони” Telegram appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією