fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

МАГАТЕ закликає РФ повернути ЗАЕС під контроль України

МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) закликало Росію негайно вивести військовий та інший персонал з території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і повернути станцію під контроль України.
Про це повідомляє пресслужба Міненерго.
Це рішення було ухвалено під час 68-ї сесії генеральної конференції МАГАТЕ, де 65 країн підтримали резолюцію “Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні”, співавторами якої виступили 52 країни-члени агентства.
Резолюція підтверджує, що всі атомні станції України, включно з ЗАЕС, мають функціонувати під повним суверенним контролем України. До моменту передачі станції Україні, Росії було поставлено вимогу надати МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об’єктів та інформації на станції для забезпечення ядерної безпеки.
МАГАТЕ також висловило підтримку зусиллям щодо подолання ризиків ядерної безпеки в Україні, включно з направленням місій на ключові підстанції, необхідні для функціонування АЕС, та продовженням надання технічної допомоги Україні.
Нагадаємо, загарбники на території тимчасово окупованого Енергодара зареєстрували новий підрозділ Росгвардії. Згідно з російськими реєстрами, військова частина №6945 (ІПН 9001028566) зареєстрована 30 липня 2024 року в окупованому Енергодарі за адресою вул. Промислова, 133. За цією самою адресою розташовані промислові потужності ЗАЕС.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post МАГАТЕ закликає РФ повернути ЗАЕС під контроль України appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією