fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Бюджетні викрутаси часів Януковича

Джерело: Facebook-сторінка автора
Нині з усіх прасок несеться, ніби влада вболіває за фінансування Армії. От навіть до бюджету правки внесено – щоправда, до того, як під них остаточно проголосовані податкові зміни.
Але якими насправді є пріоритети влади? Часто найчесніша відповідь – у грошах, які виділяються на різні потреби.
У проекті Державного бюджету на 2025 рік витрати на Міноборони формально вищі, ніж закладалися на 2024 рік (1,568 трлн грн проти 1,164 трлн грн відповідно).
Але вони все ж нижчі фактично здійснених витрат Міноборони за 2023 рік (2,066 трлн).
При цьому різниця підозріло нагадує ті самі 500 млрд грн, які влада заходилася шукати влітку цього року – і протиснула через Раду. Урядовці пояснювали, що минулого року заклали недостатньо коштів, бо буцімто вирішили, що війна закінчиться до IV кварталу. А чим пояснять повторення помилки?
Для пояснення варто глянути на інші статті витрат. І з них починають проглядати дуже цікаві пріоритети і підвищення.

Спокуса простих рішень: як вирватись з пастки неефективної держави

Витрати на МВС планують підвищити на 114,065 млрд або 35,2%; на прокуратуру – на 3,562 млрд або 24,4 %; на податківців – на 3,159 млрд або 26 %… тощо і тощо.
Суддям от передбачається виплата премій у 40% окладу – і в незрозумілий спосіб.
Такі дії вкладаються в логіку, знайому з часів Януковича. Постійне збільшення фінансування органів, покликаних захищати владу і “кошмарити” опонентів. От тільки результат такої політики відомий.
Як повідомлялося, 13 вересня уряд затвердив проєкт державного бюджету України на 2025 рік, а наступного дня – подав його до Верховної Ради.
У 2025 році уряд очікує, що ВВП України зросте на 2,7% (у 2024 році очікується зростання на 3,5%). Інфляція у 2025 році становитиме 9,5% (7,9% цьогоріч), а середня зарплата зросте з 20581 грн до 24389 грн на місяць. При цьому безробіття скоротиться з 18,2% до 17,7%.
Тим часом Петро Порошенко закликав при ухваленні Держбюджету скоротити всі нецільові витрати, а кошти спрямувати на забезпечення Сил оборони, адже у такому вигляді, як пропонує уряд, бюджет приймати не можна.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Бюджетні викрутаси часів Януковича appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією