fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Мінські угоди дозволили поставити ескалацію бойових дій на паузу – експосол України у РФ

Мінські угоди дозволили поставити на певну паузу ескалацію бойових дій на Донбасі, вважає останній посол України в Росії Володимир Єльченко.
Про це він розповів в інтерв’ю LIGA.net.
“Але, звичайно, вони не могли зупинити цю війну або взагалі її закінчити. І те ж саме я думаю про будь-які угоди, які зараз можуть бути підписані, теоретично мається на увазі”, – сказав дипломат.
Єльченко вважає, що, навіть якщо Україна дійде до перемовин із РФ, то це буде чергова пауза і заморожування конфлікту на певній території.
За словами дипломата, зі стратегічного погляду підписання Мінських угод було правильним рішенням.
“У нас, можливо, не було іншого виходу в той момент, тому президент Петро Порошенко на це погодився, а може він щиро сподівався на те, що ця пауза потім перетвориться на стабільне врегулювання і припинення цієї війни”, – наголосив Єльченко.
Він додав, що Україна має винести з цього урок, і теперішня влада це розуміє.
“І яким би емоційно складним не було питання про те, погоджуватися на переговори з Росією, чи не погоджуватися, треба завжди пам’ятати про те, що РФ абсолютно не можна довіряти. І вони це доводили неодноразово”, – стверджує експосол.
Він наголосив, що довіряти не можна не лише теперішній російській владі, а й будь-якій майбутній також.
До слова, канцлерка Німеччини у 2005–2021 роках Ангела Меркель неодноразово заявила, що Мінські угоди дали Україні час підготуватись до війни.
Як повідомляв “Прямий”, президент Франції у 2012-2017 роках Франсуа Олланд в  інтерв’ю виданню The Kyiv Independent заявив, що Мінські домовленості дали Україні необхідний час для зміцнення ЗСУ, і це зламало плани Путіна на перемогу у 2022 році. Він також зазначив, що “Мінськ” не дав змоги Путіну розширити тимчасово окуповані території на Донбасі.
Також Голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістофер Хойсген, який з 2005 до 2017 року був радником із зовнішньої політики та безпеки канцлера Німеччини Ангели Меркель, в інтерв’ю «Укрінформу» розповів про мету і наслідки Мінських домовленостей. Він підтвердив тезу екс-канцлерки про те, що Мінські угоди дали Україні необхідний час для зміцнення армії.

Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Мінські угоди дозволили поставити ескалацію бойових дій на паузу – експосол України у РФ appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією