fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Кадрові пертурбації: навіщо Єрмак залишив Умєрова на посаді міністра оборони

Кадровими призначеннями в уряді займається особисто очільник Офісу президента Андрій Єрмак, а чинного главу держави лише доводять до відома. При цьому міністра оборони Рустема Умєрова залишили в Кабміні, адже той має хороші стосунки з представниками турецької влади.
Про це в етері “Прямого” заявив Ігор Лапін, спецпризначенець, офіцер ЗСУ, народний депутат VIII скликання
“Що б ми не говорили про зміни в Кабінеті Міністрів і взагалі будь-які кадрові перестановки, ми повинні зрозуміти одне головне – неважливо, якою табличкою буде підмінене прізвище Єрмака. Це саме головне. Справа у тому, що кадрова політика формується таким чином, що так, дійсно, президент погоджує чи не погоджує, але що він погоджує чи не погоджує? Те, що йому готують, те, що йому приносять почитати. А хто це все готує? Хто відповідальний за цю всю підготовку? Одна людина на планеті, найвеличніший лідер в сучасності за версією журналу “Тайм”. І, до речі, я зараз не про Зеленського, а саме про Єрмака”, – зазначив Лапін.

Back in the USSR: в Україні відновлюють радянську систему управління

За його словами, міністра оборони Рустема Умєрова залишили в уряді, адже той має хороші стосунки з представниками турецької влади, попри багато запитань до посадовця.
“Останнім часом ми бачимо, яким курсом дрейфує Туреччина. А він дрейфує в сторону БРІКС, поближче до Росії. Я зараз не кажу, що це вже зрада-зрада, все-таки Туреччина – це країна НАТО, але наші західні партнери також занепокоєні можливостями передачі тих чи інших воєнних технологій. Я не знаю, наскільки це спрацює, наскільки цей сценарій буде реалістичний в кінцевому варіанті. Можливо, таким чином Ердоган намагається сфокусувати увагу на інших проблемах, відволікти їх від внутрішніх проблем… Якщо ми це говоримо в прив’язці до Умєрова, можливо, це ще якийсь один з мостиків, які вибудовує команда Зеленського поза поглядами до НАТО”, – пояснює колишній нардеп, нагадавши про “стамбульські домовленості”.
“Нікуди не ділися стамбульські перемовини, на які посилається Путін, і в той же час візит Зеленського і нещодавні вислови щодо “Мінськ був поганий” якраз говорять про те, що президент взагалі не розуміє самої причини цієї війни. Не “Мінськ” поганий був, а передишки було нам мало. А вже як цією передишкою скористалася Україна, як ми підготувалися до війни – оце вже є відповідальність всіх. І попередньої влади, і сьогоднішньої влади. Я зараз не хочу розмежовувати саме в цьому напрямку. Так от, ця історія повторюється”, – зауважив Лапін.

Заміна ноунеймів і політична тусня: Голобуцький прокоментував урядові ротації Банкової

Окрім того, нагадує екснардеп, саме на Стамбульських перемовинах був присутній Умєров. “Я не чув від нього ніяких заперечень щодо винесення питання Криму поза дужки ще там на 10 років. Пам’ятаєте, це один із пунктів Стамбулу. Я не чув, щоб Умєров з цього приводу, будучи представником кримськотатарського народу, десь би щось заперечував чи публічно висловлювався проти винесення питання Криму за дужки. Отже, окупація Криму ще на 10 років, я так розумію, його влаштовує. От в мене саме таке відношення до Умєрова”, – резюмував офіцер ЗСУ.
Нагадаємо, що 4 серпня Верховна Рада звільнила з посад низку українських міністрів. Зокрема, було звільнено Олександра Камишіна – з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості, Ольгу Стефанішину – з посади віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Дениса Малюську – з посади міністра юстиції та Руслана Стрільця – з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів. А 5 вересня народні обранці призначали нових очільників міністерств і відомств.
Напередодні у США заявили, що не планують втручатися в управління демократією в Україні, і кадрові рішення президента Володимира Зеленського не вплинуть на підтримку з боку Сполучених Штатів.
Водночас ексміністр інфраструктури України і військовослужбовець ЗСУ Володимир Омелян висловив переконання, що останні звільнення в Кабінеті міністрів показали, що в Україні відсутній системний підхід до державного апарату, зокрема немає прозорості у рішеннях. При цьому наразі існують усі підстави для розпуску парламенту, однак в умовах війни проводити вибори не варто.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Кадрові пертурбації: навіщо Єрмак залишив Умєрова на посаді міністра оборони appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією