fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

День військової розвідки: історія свята українських розвідників

Сьогодні, 7 вересня, в Україні відзначають День воєнної розвідки — свято українських розвідників, професійні здібності яких мають критично важливе значення під час повномасштабного вторгнення РФ.
Українські розвідники мають власне свято з 2007 року, коли його запровадили відповідно до наказу міністра оборони України. Це відомче свято встановили «з метою виховання у військовослужбовців патріотизму, вірності військовій присязі та бойовим традиціям, підтримання на високому рівні престижу військової служби».
Його відзначають в органах військового управління, з’єднаннях та військових частинах розвідки Міністерства оборони та Збройних Сил України.
Формування воєнної розвідки України почалося одночасно зі створенням власних Збройних сил після проголошення незалежності України 31 рік тому. До того подібні структури підпорядковувалися Москві, тому створення власної розвідки в Україні було критично важливим питанням.
7 вересня 1992 року перший президент України Леонід Кравчук підписав указ про створення Управління воєнної стратегічної розвідки Міноборони — саме тому цей день пізніше був відзначений відомчим святом. У 1994 році усі функції розвідки остаточно об’єднало в собі Головне управління розвідки Міноборони (до того частина функцій належала Головному штабу ЗСУ). З цього часу почала розвиватись комплексна, ефективна та багаторівнева система воєнної розвідки України.
22 березня 2001 року Верховна Рада прийняла закон Про розвідувальні органи України, відповідно до якого Головне управління розвідки Міноборони (ГУР МО) одержало статус спеціального органу державної влади.
Від самого початку російської агресії в 2014 року в Міноборони неодноразово називали воєнну розвідку України “фундаментом обороноздатності держави й потужним інструментом захисту національних інтересів”.
З серпня 2020 року ГУР Міноборони України очолює полковник Кирило Буданов.
Серед прикладів закордонних спецоперацій, у яких брали участь українські розвідники, — надзвичайно складна евакуація з Кабула українців, афганців та громадян інших держав в 2021 році.
Цікавий факт: у 2016 році була представлена нова емблема військової розвідки України — сова, яка тримає меч над картою Росії, і слоган розвідки — Sapiens dominabitur astris (Мудрий пануватиме над зірками). Це була алюзія над символом російської розвідки: там зображена летюча миша (яка є здобиччю для сов) і напис “Вище нас тільки зорі”.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post День військової розвідки: історія свята українських розвідників appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією