fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

“Тінь Трампа” і казус Вільнюського саміту: чого очікувати Україні від зустрічі НАТО у Вашингтоні

Українській делегації на саміті НАТО у Вашингтоні слід зосередитись на конкретній військовій допомозі і розширенні застосування ракетного озброєння по території РФ, аби не повторити “казус Вільнюського саміту”. Також важливо зважати на “тінь Дональда Трампа”, що може зіграти негативну роль у майбутніх переговорах.
Таку думку в етері “Прямого” висловив Роман Безсмертний, посол України у Білорусі (2010-2011 рр.)
“За такої ситуації, коли ведеться дискусія між прихильниками членства України в НАТО і між тими, хто дуже стримано до цього відноситься, важливо вибрати пріоритет. Таким пріоритетом є безумовно забезпечення Збройних сил України, забезпечення усім необхідним для того, щоб захищатися і бити ворога. І тут ці ділові пропозиції, які почали звучати впродовж двох тижнів останніх, щодо збільшення постачання систем ППО і ПРО, озброєння, боєприпасів – вони є дуже важливі. Тому що на фоні загальних розмов про членство чи не членство в НАТО ось ця розмова набагато важливіша”, – переконаний дипломат.
Він наголошує, що українській делегації на зустрічі НАТО у Вашингтоні слід зосередитись на конкретній військовій допомозі і розширенні застосування ракетного озброєння по території РФ.

“Надто корумпована”, щоб вступити до НАТО: як реально змінити сприйняття України у світі

“Тим більше, що ситуація так складається, що призначення нового генсека НАТО і політичні процеси в багатьох країнах також на першій позиції тримають слово “Україна”, членство України в НАТО і взагалі для нинішнього демократичного світу, для світу свободи Україна стала словом “пароль”. І в нинішній ситуації очевидно, що українській делегації, яка буде присутня на цьому саміті, важливо розуміти, що готується, на який результат виходити, і яким би не був цей результат – він максимально має бути наповнений конкретною допомогою Україні, особливо Збройним силам, для того щоб забезпечувати захист та оборону України і нанесення ударів по ворогу”, – наголошує Безсмертний.
Більше того, на його переконання, за таких умов, коли йде дискусія, треба розширювати зокрема і рамки застосування ракетних комплексів по території РФ. І все це складає для української сторони досить важливу і дуже конструктивну позицію для того, щоб не повторити казус Вільнюського саміту НАТО, – додав він. “Тут треба діяти за принципом – чим більше зброї, чим більше ракет, чим більше фінансової допомоги, тим ліпше”, – додав Безсмертний.
“Тим більше, що сьогодні над усім цим процесом – що виборчим, що самітом – висить тінь Дональда Трампа. З одного боку, вона не така страшна, а з іншого боку – кожен хоче себе убезпечити від можливих перспектив. Тому очевидно, що треба говорити про ті конкретні заходи і ті конкретні речі, які Україна має отримати в результаті цього саміту”, – резюмував дипломат.

Уроки історії: Україна може стати членом НАТО, як Німеччина у 1955 році – Єлісєєв

Як відомо, Вашингтонський саміт – це майбутня зустріч глав держав і глав урядів тридцяти двох членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО), їхніх країн-партнерів і Європейського Союзу, яка відбудеться 9-11 липня 2024 року. Зустріч зокрема буде зосереджена на відповіді Альянсу на ескалацію глобальних загроз миру та демократіям, приділяючи особливу увагу вторгненню Росії в Україну, включно з експортом Північною Кореєю військового обладнання до РФ.
Натомість за інформацією ЗМІ, Україна не почне переговори про членство на 75-му ювілейному саміті НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в липні, однак Альянс оголосить структуру для координації допомоги в довгостроковій перспективі.
Окрім того, за інформацією західних ЗМІ, генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу не вдалося переконати союзників взяти на себе багаторічне фінансове зобов’язання з підтримки України. При цьому на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні Україні скажуть, що вона наразі занадто корумпована, щоб приєднатися до Альянсу.
Тим часом Петро Порошенко зустрівся з французьким сенатором, доповідачем із питань України Ронаном Ле Глеутом. П’ятий Президент подякував за лідерство Франції у наданні політичної, економічної та військової допомоги Україні, а також за багатопартійну підтримку нашої держави. Окрім того, Порошенко закликав сенаторів Франції підтримати запрошення України до НАТО.
Водночас нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що обидва кандидати на посаду президента США не підтримують членство України в НАТО.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post “Тінь Трампа” і казус Вільнюського саміту: чого очікувати Україні від зустрічі НАТО у Вашингтоні appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією