fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Коли Україна отримає перші винищувачі F-16: у ВР назвали терміни

Член Комітету Верховної Ради з нацбезпеки Вадим Івченко заявив, що перші F-16 прибудуть до України вже протягом липня. Ймовірно, літаки можуть прибути з Нідерландів, адже там вже підписали документи про надсилання винищувачів Києву.
Про це повідомляє “голос Америки”.
“Спочатку вони захищатимуть від ворожих ракет, а не працюватимуть по цілях на території РФ. Головне питання в тому, наскільки далекобійними ракетами і якими радарами укомплектують борти”, – сказав Івченко.
Відомо, що міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вже підписала документи про надсилання в Україну 24-х винищувачів F-16. За її словами, ці літаки можна буде використовувати всюди, зокрема, і на російській території.
Представниця уряду з міркувань безпеки не уточнила скільки саме літаків буде в першому постачанні в Україну і коли саме вони прибудуть.
“На додаток до попередньої інформації щодо постачання товарів військового призначення в Україну від 13 червня, я від імені міністра закордонних справ та міністра зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва повідомляю, що незабаром відбудеться постачання до місця призначення першого літака. Інформуємо вашу палату, що необхідний дозвіл на експорт військової техніки в Україну видано”, – сказала Оллорген.
Вона наголосила, що операційна безпека залишається провідною в ухваленні рішення.
“Виходячи з цього, а також домовленостей у рамках міжнародної коаліції, жодних додаткових подробиць щодо цього відправлення наразі не надається”, – додала посадовиця.
Раніше повідомлялось, що міністерка зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів видала ліцензію на експорт в Україну 24 винищувачів F-16 та семи авіадвигунів до них – перший літак буде поставлено “незабаром”.
Нагадаємо, раніше міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що 24 винищувачі F-16, які Нідерланди передадуть Україні, можуть бути використані для завдавання ударів по цілях на території Росії.
Згодом, у червні, Оллонгрен розповіла українським ЗМІ про те, що перші винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть в Україну вже цього літа, однак це відбудеться після того, як перші літаки передасть Данія.
Наразі наша армія очікує на 19 винищувачів F-16, які Копенгаген пообіцяв передати Повітряним силам ЗСУ.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Коли Україна отримає перші винищувачі F-16: у ВР назвали терміни appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією