fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

“Жодні умови не встановлювались”: Фінляндія та Канада не забороняють ЗСУ використовувати зброю для ударів по Росії

Міністри закордонних справ Фінляндії та Канади Еліна Валтонен та Мелані Жолі заявили, що не встановлювала для України жодних умов використання наданої зброї.
Про це йдеться у брифінгу.
На думку глави МЗС Фінляндії, країна, яка веде оборонну війну, може атакувати військові об’єкти на території того, хто її атакує, якщо це необхідно для самооборони.
“Фінляндія не встановлювала особливих обмежень на свою матеріальну допомогу Україні, але виходить із того, що зброю використовують відповідно до міжнародного права. Росія веде незаконну агресивну війну в Україні, а Україна має право на самооборону згідно зі ст. 51 Статуту ООН. Це передбачає удари по військових об’єктах на території агресора, необхідні для самозахисту”, – наголосила Валтонен.
Разом з цим, міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що не забороняла використовувати надану зброю для ударів по території РФ.
Зазначається, що Жолі обговорила це “дуже важливе” питання з главою МЗС Швеції Тобіасом Більстрьомом.
“Після цього ми вирушаємо на зустріч міністрів НАТО і, безумовно, будемо обговорювати цю тему”, – сказала вона.
За словами міністерки, Росія не має “червоних ліній”, і тому “ми маємо бути впевнені, що, коли мова йде про оборону України, ми готові допомогти їм і показати, що, попри те, що відбувається, ми на їхньому боці”.
“І в Канади немає жодних умов для використання постачання зброї Україні, і тому ми продовжуватимемо працювати з українськими збройними силами”, – додала посадовиця.

Україні варто дозволити бити по військових цілях на території РФ – Макрон

Нагадаємо, що за даними ЗМІ, українська влада отримала гнівні дзвінки з Німеччини та США та погрози припинити постачання зенітних ракет після одного застосування Patriot “на свій розсуд”.
До слова, міністр оборони Швеції Пол Йонсен заявив, що його країна дозволить використовувати свою зброю для ударів по території Росії, адже Україна має право захищатися, якщо не порушувати закони ведення війни.
Раніше, Глава МЗС Італії Антоніо Таяні та канцлер Німеччини Олаф Шольц виступили проти використання Україною західної зброї для ударів по території Росії, оскільки бояться прямого конфлікту з РФ.
Відомо, що держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що українські війська можуть використати зброю, надану Сполученими Штатами, для ударів по території РФ. Зміна позиції, ймовірно, пояснюється новим наступом російських загарбників на Харківщині.
Нагадаємо, що міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже повідомила, що певні країни-партнери України при переданні озброєння для ЗСУ зняли обмеження на удари по території Росії.
До слова, глава збройних сил Великої Британії, адмірал Тоні Радакін заявив, що Україна має намір посилити дальні атаки на територію Росії, оскільки західна військова допомога має на меті допомогти Києву вести війну “набагато сильнішими способами”.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post “Жодні умови не встановлювались”: Фінляндія та Канада не забороняють ЗСУ використовувати зброю для ударів по Росії appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією