fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Зеленський розказав які питання будуть розглядатися на саміті миру у Швейцарії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в рамках майбутнього Саміту миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, Україна планує порушити три головні питання, одним з яких є обмін полоненими “всіх на всіх”. Він вважає, що обмін можна провести до завершення війни.
Таку думку він висловив під час спілкування з ліцеїстами, курсантами та викладачами Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, передає Уніан.
“Деякі скептично кажуть, що тільки після закінчення війни. Бо це є однією з умов закінчення війни. Я вважаю, що у нас є можливість спробувати це зробити раніше” – сказав український лідер.
“Бажано обміняти всіх на всіх. Всі адекватні країни підтримують цей трек. У нас ідуть обміни, вони повільніші, ніж хотілося б” – додав Зеленський.
Глава держави також озвучив, які саме питання Україна планує обговорити на саміті.
“Це енергетична безпека та ядерна безпека. Далі питання вільного судноплавства – це наша харчова безпека – і неблокування Чорного й Азовського морів. І гуманітарний трек, до якого входить два підпитання – це обмін “всіх на всіх” і повернення українських дітей, які були силою депортовані в Росію”.
Президент зазначив, що якщо всі країни, присутні на саміті, підтримають ці перші три питання, то далі будуть детальні напрацювання і вирішення їх вже в посередництві з країнами з російською стороною.
Варто нагадати, що за словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, Україна докладає усіх зусиль для залучення Китаю до участі у глобальному Саміті миру, який відбудеться 15-16 червня в Бюргенштоці у Швейцарії. Водночас керівник ОП наголосив, що відсутність Росії на міжнародному саміті є принциповою позицією України.
Як повідомлялося раніше, у Міністерстві закордонних справ Швейцарії заявили, що країна-агресор Росія не запрошена на перше засідання в рамках Глобального саміту миру, але повинна долучитися пізніше, оскільки без неї мирний процес є “немислимим”. У відомстві зазначили, що усі держави, які будуть присутні на саміті, мають поділитися своїми ідеями та баченням справедливого і тривалого миру в Україні, однак програма саміту наразі знаходиться в процесі формування. Зустріч триватиме трохи більше одного дня і включатиме як пленарний обмін думками в присутності всіх глав делегацій, так і дискусії на різні теми в більш вузьких форматах.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Зеленський розказав які питання будуть розглядатися на саміті миру у Швейцарії appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією