fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Фонд Порошенка звернувся з відкритим листом до Садового і закликав не гальмувати відбудову Музею Шухевича

Благодійний Фонд Порошенка звернувся з відкритим листом до міського голови Львова Андрія Садового. Фонд Порошенка закликає місцевого очільника припинити гальмування відбудови зруйнованого російськими Шахедами Музею Шухевича і погодити відповідну документацію. Лист оприлюднений на сторінці Фонду у мережі Facebook.

“Відкритий лист Львівському міському голові Андрію Садовому.

​5 березня українці будуть вшановувати пам’ять Головного Командира УПА – Романа Шухевича, який саме в цей день прийняв свій останній бій з енкаведистами у селі Білогорща поблизу Львова.

​Прикро, що вшанування буде проходити на фоні зруйнованого будинку-музею Головного Командира, який був підступно знищений в результаті ракетної атаки російськими загарбниками 1 січня 2024р.

​Наступного дня, після руйнування будинку-музею Головного Командира УПА, Фонд Петра Порошенка звернувся з пропозицією профінансувати відбудову музею та представив банківську гарантію на 4 млн грн. ​Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою Романа Шухевича, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема, донькою Романа Шухевича – пані Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, представником Львівської ОВА, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад.

​Рішення про необхідність відбудови музею, відповідно до його вигляду у березні 1950 року, прийняла також Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України. ​Таку ж позицію підтримала Львівська міська рада прийнявши звернення до міського голови щодо пришвидшення відбудови музею.

​6 лютого на 21 позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення «Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича». Згідно з рішенням, музей має бути відновлено в первісному вигляді, а на Львівську обласну військову адміністрацію спільно з Львівською обласною та міською радами покладено обов’язок вжити заходів для збереження експонатів.

​Звертаємось до Вас, як людини яка свідомо чи несвідомо гальмує процес відбудови музею з проханням невідкладно:
− Прийняти рішення про відновлення будинку-музею в його первісному вигляді
− Визначити замовника робіт по відбудові музею
− Надати дозвіл на проведення будівельних робіт по відбудові музею
− Погодити необхідну проектно-кошторисну документацію у встановленому порядку


Повторно підтверджуємо взяті зобов’язання щодо фінансування відбудови музею Романа Шухевича незалежно від замовника робіт та вибраного під час прозорої тендерної процедури виконавця робіт.

​Генерал-хорунжий УПА Шухевич не має могили. Генерал Шухевич має місце останнього бою. Ми зобов’язані зберегти це місце для наших нащадків!”, – йдеться у документі.

Раніше Львівська обласна організація Спілки архітекторів України звернулася до обласної та міської влади із закликом підтримати пропозицію Фонду Порошенка щодо відбудови Музею Шухевича. Про це йдеться у відкритому листі львівських архітекторів на адресу Голови ОВА Максима Козицького та міського голови Андрія Садового. Звернення було ухвалене на засіданні правління Львівської обласної організації Спілки архітекторів України 21 лютого 2024 р.

Раніше фракція «Європейської Солідарності» у Львівській міській раді звернулася до влади із закликом негайно ухвалити рішення про відбудову музею Шухевича. У фракції наголошують: важливі експонати музею, які вціліли після обстрілу російських агресорів, руйнуються від бездіяльності місцевої влади.
Як відомо, Фонд Порошенка взявся профінансувати відбудову музею, відповідний гарантійний лист на 4 млн грн вже передали керівництву установи. Порошенко повідомив, що 100 тисяч гривень також виділили на створення віртуального туру.
Донька Романа Шухевича, Марія Шухевич (Трильовська) на сесії Львівської облради наголосила, що музей, знищений російськими окупантами 1 січня цього року, повинен бути відновлений вже зараз.
Вранці 1 січня у Білогорщі на околицях Львова через падіння уламків запущеного росіянами “шахеда” спалахнула пожежа у Меморіальному музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.
Про це повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький. О 6:17 міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що внаслідок російської атаки музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича повністю знищений.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.

The post Фонд Порошенка звернувся з відкритим листом до Садового і закликав не гальмувати відбудову Музею Шухевича appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією