fbpx

Пул Першого

Все про Перших та їх оточення

Уряд змінив механізм виплат для переселенців

Кабінет Міністрів України вніс зміни до низки урядових постанов щодо механізму призначення виплат на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це важливий інструмент підтримки людей, які опинилися у складних життєвих обставинах.
Про це інформує Міністерство соціальної політики України.
Основні зміни включають:

Звернення ВПО, що перебували за кордоном: Особи, які перебували за кордоном понад 30 днів, можуть звертатися за призначенням виплат протягом 15 робочих днів після повернення в Україну, якщо це їх перше звернення по допомогу.
Повторне звернення ВПО: Якщо ВПО раніше відмовилося від виплат і потребує допомоги повторно, це може бути здійснено, якщо особа повторно переміститься з тимчасово окупованих територій чи місць ведення бойових дій або якщо житло було знищено чи пошкоджено після припинення допомоги.
Збереження права на допомогу для тих, хто повернувся після 1 серпня 2023 року: Особи, які повернулись в Україну після 1 серпня 2023 року, і втратили можливість допомоги через перебування за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат протягом 15 робочих днів після повернення в Україну. Допомогу можна отримувати протягом 6 місяців.
Додаткові 6 місяців допомоги для тих, хто повторно покинув свої домівки: Внутрішньо переміщені особи, які повторно покинули свої домівки після 1 серпня 2023 року через обов’язкову або примусову евакуацію (включаючи підрив Каховської ГЕС), можуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців.

Ці зміни спрямовані на поліпшення механізму призначення допомоги для ВПО та забезпечення ефективної підтримки для тих, хто опинився у складних ситуаціях та сприяння їхній інтеграції в нових громадах.
Зазначимо, в Україні налічується близько 7 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.
11 липня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою уточнив параметри надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Зокрема, для всіх внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Україні та отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року, у визначеному розмірі для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі та для решти осіб – 2 тисячі.
Нагадаємо, в Україні спростили реєстрацію місця проживання переселенців із зони бойових дій та окупації.
Також слідкуйте за “Прямим” у Facebook, Twitter, Telegram та Instagram.
The post Уряд змінив механізм виплат для переселенців appeared first on Прямий.

Поділитися цією публікацією